kaninkamrat

Alla inlägg den 12 februari 2017

Av kaninkamrat - 12 februari 2017 07:37

Saga gillar att krafsa, och att gräva. Det är inte så konstigt, hon är hona, och har ansvaret för grytbyggandet. Alfons hänger på, han brukar göra som hon säger. Bosse gör som vanligt som han vill, och arbetar inte i onödan ens när kaninbossen säger det.


Tidigare, har Saga krafsat och grävt ”lagom” mycket. Trots att hon är steriliserad, har beteendet ökat den senaste veckan. Att krafsa och gräva är en instinkt, hon måste få göra det. Det hjälper också till att slipa ner klorna, vilket brukar märkas på henne när det är dags att klippa dem. Att försöka få henne att sluta är att förmänskliga henne, och anpassa henne till ett liv som hon inte mår bra av. Riktiga kaniner är inga Disneygosedjur, därför måste vi som förvaltare göra vårt bästa för att tillgodose deras naturliga behov. Vi har en krafslåda på balkongen, som jag kommer att berätta mer om när det blir dags för dem att använda den igen (innekaniner går inte att släppa ut mitt i vintern, på samma sätt som en utekanin inte plötsligt kan bli innekanin. Temperaturväxlingarna blir för stora). När Saga nu ville bygga bo och inte lyckades särskilt bra med vardagsrumsmattan, behövde vi ge henne något ”grytigare” att jobba med. Utrymmet under fåtöljgruppen är lite grytig, där ligger kaninerna gärna och sover. Ett gryt ska ha flera utgångar, så deras två tunnlar (som vi gjort av liggunderlag, billigt i de flesta stora varuhus) placerades ut från benen av fåtöljerna. I Alfons stora bur, lade vi in obehandlat trä som han kan ge sig på. De mattor som har varit intressanta för Saga och Alfons att krafsa på, har ersatts med fleecefiltar (se Agrias länk om material som är farliga för kaniner att få i sig) Ibland kan det också räcka med att flytta om lite saker i rummet. Även om kaniner mår bra av att bygga bo så får det inte ske tvångsmässigt (av frustration, uttråkning etc). Men det går att bryta genom att distrahera dem med en ny tuggpinne, en ny tuss hö etc.


När det gäller att se till att kaninerna mår bra, är det ofta inte konstigare än att låta dem vara med i det dagliga livet så långt det är möjligt. De gillar när det händer saker, helt enkelt. Men mer om det nästa vecka!


Länk till Agria:

http://www.agria.se/smadjur/artiklar/skotsel-och-vard/miljo-for-kaniner/


 



Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards