kaninkamrat

Alla inlägg den 5 april 2020

Av kaninkamrat - 5 april 2020 10:45

Det här är årets viktigaste blogg för den handlar om hur kaniner överlever värme. Den kommer i god tid för när hettan slår till, är det svårt att hitta fläktar och andra hjälpmedel.

De senaste två åren har varit en mardröm från djurens synvinkel. Vi människor må tycka att det är mysigt att ha fått medelhavsklimat i Sverige, men för kaniner är värmen ett lidande. Den första varma sommaren klarade de med nöd och näppe tack vare fläktar och våta handdukar. Nästa sommar var tuffare och vi fick hitta fler sätt att hålla dem svala. Alla dessa sätt kommer jag nu att lista så får ni själva välja vad ni tycker fungerar bäst.


Ingen användning av icke nödvändiga värmealstrande produkter som ugn och dammsugare.
Två fläktar, en från varje håll. En av dem placerade vi ute på balkongen där det var som varmast så den blåser luften in i rummet.
Kyl ner rummet innan utetemperaturen blir högre än innetemperaturen. Men sätt inte korsdrag, kaniner är känsliga för drag.
Luftkylare. Sänker temperaturen bara någon grad men den var mycket värde när det var 35 plus ute. Obs att isklampar i den måste bytas ofta.
Värmeavvisande folie på fönsterrutorna (avsedd för bil och inköpt på Biltema). Vanlig folie (som man har på bilrutorna när det är snö) bakom persiennerna. Och ett fantastiskt tips som hjälpte mycket: vita lakan som dränktes i kallt vatten och hängdes upp för fönstren. Byt så snart de torkat!
Absolut mest angeläget: våta handdukar att vira in kaninerna i, speciellt öronen. Isade pet-flaskor bredvid kaninen och utplacerade i rummet.


Ett tips vi inte provat än men hört fungerar bra är keramikplattor som läggs i kylen och som kaninerna sedan kan lägga sig på. Man måste dock hålla koll hela tiden så att de inte biter i dem men vanligtvis orkar de inte röra sig alls när det är som varmast. De jag köpt i god tid fanns på Animail men många nätbutiker har dem.

Vid minsta tecken på värmeslag, blöt ned kaninen direkt med handdukar och åk AKUT till veterinären då kaninens organ slås ut fort. Och snälla, läs dessa länkar för de kan rädda livet på era småttingar.

Svalt inne, Expressen
https://www.expressen.se/leva-och-bo/10-basta-knepen-for-att-fa-det-svalare-hemma/

FirstVet, Kaniner – Värmeslag
https://firstvet.com/sv

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards